KÖK HARFLER: ب غ ض
ANLAM:
بَغَضَ – بَغُضَ : Kin dolu olmak, nefret uyandırmak.
AÇIKLAMA:
بُغْضٌ : Nefsin arzulamadığı, istemediği, uzak durduğu, içtinap ettiği veya imtina ettiği şeyden kaçması, ona karşı nefret duyması. حُبٌّ kelimesinin zıddıdır. Çünkü حُبٌّ, “nefsin istediği, arzuladığı ya da beğendiği şeye doğru cezb edilmesi, çekilmesi” demektir. Fiil olarak “Bir nesne nefret verici, tiksindirici oldu ya da buğzun, nefretin nesnesi idi veya o hale geldi” anlamında بَغُضَ الشَّيْءُ şeklinde kullanılır. Bu fiilin mastarı بُغْضٌ şeklinde gelir.
بَغْضاَءُ , بِغْضَةٌ : Aşırı buğz, nefret. Yüce Allah şöyle buyurmuştur: وَأَلْقَيْنَا بَيْنَهُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ Onların arasına düşmanlık ve nefreti attık (5/64).
Yine şöyle buyurmuştur: إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ Şeytanın bütün istediği aranıza düşmanlık ve nefreti yerleştirmektir (5/91).
Allah Resulünün (s.a.v.) şu sözüne gelince, إنَّ اللهَ تَعَالَى يَبْغضُ اْلفَاحِشَ الْمُتَفَحِّشَ : Allah çirkin söz ve fiil sahibine ve zahiren böyle görünmeye, yapmacıktan kendini öyle göstermeye, çalışana buz eder. Allah’ın ona karşı buğzu ile aslında, o kişinin Allah’ın (c.c.) feyzinden ve tevfik-i ihsanından uzak olduğunda dikkatler çekilmektedir.
DİĞER BAZI TÜREVLER:
بَغَضَ ve بَغُضَ (geniş zaman يَبْغُضُ) ve بَغِضَ (geniş zaman يَبْغَضُ mastar isim بَغَاضَةٌ): Kin doluydu, nefret uyandırdı veya o hale geldi.
بَغُضَ جَدُّهُ : Şansı azaldı.
اَبْغَضَهُ : Ondan nefret etti.
تَبَاغَضَ الْقَوْمُ : Toplulukta herkes birbirine kin duydu.
بُغْضٌ : Kin, buğz, hoşlanmama (zıt anlamlısı: حُبٌّ)
بِغْضَةٌ ve بَغْضَاءُ : Kıyasıya nefret.
بَغِيضٌ : Kin dolu; nefret uyandıran; nefret uyandıran bir nesne; nefret edilen.